TR
  • TR
  • EN
8 Ocak 2021

Gaziantep'teki sahte maskeler insan sağlığını tehdit ediyor

"Dokunmamış kumaşın merkezi olması nedeniyle, maske üretiminde merkez üs haline gelen Gaziantep, sahte maskenin de merkezi oldu."

 Maske üretilirken, yüzde 98 bakteri önleyiciliği ile orta katmanda filtre görevi gören meltblown yerine sponbond kumaş kullanıldığı ifade ediliyor. Avrupa ülkeleri, Türkiye'den ihraç ettikleri maskelerde meltblown kullanım zorunluluğu ararken, TSE standartlarında meltblown kullanım zorunluluğu olmaması hem çelişki yaratıyor, hem de sahte maske üretiminin önünü açıyor.

Koronavirüsten korunmak için büyük önem kazanan maskelerin standart dışı üretimi, sağlığı tehdit eder duruma geldi. Piyasada satılan maskelerin yüzde 90'ın da orta katmanda kullanılması gereken ve filtre görevi gören meltblown kumaş yerine, dış katmanlarda kullanılan sponbond kumaşın tercih edildiği ortaya çıktı. Bu da, maskelerin koruyucu olması yerine daha çok sağlığı tehdit etmesi anlamına geliyor.

GAZİANTEP MERKEZ ÜSSÜ

Koronavirüsün Dünya'nın başına bela olmasının ardından, dokunmamış kumaş üretiminde dünyada önemli bir yere sahip olan Gaziantep, medikal maske ve önlüklerin nonwoven kumaştan imal edilmesi nedeniyle, bir anda bu ürünlerin de merkezi durumuna geçti. Gaziantep'te bir çok girişimci, hem nonwoven tesisi, hem de maske tesisi açarak, taleplere cevap verme amacıyla yeni yatırıma giriştiler.

STANDARTLARA UYGUN MASKE NASIL OLUYOR?

Gaziantep, Türkiye ve dünyanın maske  ihtiyaçlarını karşılama anlamında büyük görev üstlenirken, standartlara uygun maske üretiminin çok az olduğu iddia ediliyor. Tek kullanımlık 3 katlı cerrahi maskelerin dış katmanlarında sponbond denilen ve bakterilere karşı koruyuculuğu olmayan kumaş kullanılıyor. Maskenin orta katmanında ise filtre görevi gören ve bektirelere karşı yüzde 98'lik koruma özelliği bulunan meltblown kumaş kullanılması gerekiyor. Her iki kumaş fiyatı arasında da fiyat farkı bulunuyor.

YÜZDE 90'IN SAHTE MASKE

Gaziantep'teki maske üreticilerinin yüzde 90'ı, maske üretiminde dış katmanlarda sponbond kumaş kullanırken, orta katmanda da meltblown yerine sponbond kumaşı tercih ediyorlar. Bu da maskelerin koruyucu ve bakteri önleyici özelliğini sıfıra indiriyor. Modern bazı tesislerin, meltblown kumaş kullandığı gözlenirken, özellikle merdiven altı üretimlerde, tüm katmanların sponbond kumaşla kaplandığı dikkat çekiyor.

VALİLİK YASAKLAMIŞTI AMA...

Gaziantep'te sahte maskelerin tehlike saçması ve piyasada kolaylıkla satıldığı yönündeki şikayetlerin ardından, İL Hıfzısıhha Kurulu yaklaşık bir ay önce aldığı kararla maske satışları ile ilgili karar almıştı. Kurul, TSE standardına sahip olmayan maskelerin satışını yasaklarken, şu ana kadar bu konuda NE gibi denetim yapılıp yapılmadığı da merak konusu...

AVRUPA TEST EDEREK ALIYOR

Avrupa, korono ile mücadelede büyük önem kazanan maske ve cerrahi ekipmanları Türkiye'den alırken aldığı her ürünün standartlara uygun olup olmadığı hususunda detaylı test yapıyor. Batı, özellikle maskede meltblown kullanımını titizlikle takip ederken, meltblown kullanılmayan maskelerin ithalatını yapmıyor. Türkiye'de ise, meltblown kumaşın maskelerde kullanılması zorunluluğunun henüz TSE standartları içerisinde yer almadığı belirtiliyor. 

Haber için tıklayınız

© 2020 TURKISH MEDİKAL - Her Hakkı Saklıdır.